85ème Régiment d'Infanterie de Ligne

Het 85ème Régiment
Het 85ème Régiment d’Infanterie de Ligne is en was een veteraneneenheid, zowel in de huidige re-enactmentwereld als in de grande armee van Napoleon. Het 85ème was één van de Franse regimenten die voornamelijk uit Nederlanders bestond. De vraag: ”maar jullie spreken gewoon Nederlands?!” is dan altijd snel beantwoord.

Maar het 85ème is veel meer dan dat. Haar geschiedenis begint in de 17e eeuw en de eenheid wordt pas aan het begin van de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Een dergelijke eenheid met zo een brede geschiedenis is bij uitstek geschikt om als re-enactment eenheid uit te beelden, er is namelijk altijd een verhaal te vertellen. Echter, het verhaal van de Napoleontische tijd is het meest uitgesproken. In deze tijd heeft de eenheid haar vaandel verdiend.

Dit is ook iets wat de leden van het 85ème weten en willen uitbeelden. Door middel van re-enactment kan dit verhaal verteld worden aan iedereen die het wil horen en bovendien is het de kans voor de re-enacter om te ervaren hoe het ongeveer geweest moet zijn om door Napoleon het veld in gestuurd te worden.

Les Douanes Impériales
Een onderdeel van de vereniging is de uitbeelding van een eenheid Keizerlijke Douaniers van Napoleon in 1802-1815. De Douaniers waren geen soldaten. Het waren ambtenaren in dienst van het Ministerie van Handel. Het waren veelal soldaten die na 6 jaar diensttijd konden overstappen naar de Douane. Er was ook een opleiding voor jongeren die Douanier wilden worden. De leeftijd varieerde daarom van 18 jaar tot achter in de 50.

Onze hoofduitbeelding is een Douaniersbrigade (een luitenant, sous-luitenant en een aantal preposes). Daarnaast hebben we enkele liefhebbers die de bureautaken vervullen (receveurs). Dit komt ook terug in de uitbeelding. We kunnen mee het veld in gaan als soldaten als dat nodig is en zo alle spannende veldslagen meemaken. Drill en exercitie worden daarom op peil gehouden. De brigade is daarnaast bezig met patrouilles, wachtlopen, smokkelaars zoeken, deserteurs zoeken, enz. Het bureau houdt zich bezig met paspoorten, informatie verzamelen, opdrachten voor de brigade maken, enz.

Naast bovenstaande ‘taken’ is het een groepshobby. Je kampeert met andere verenigingen op vaak historische locaties. Er wordt gekookt boven een houtvuur, een vuur dat het centrum vormt van ons kampementje. Partners en kinderen kunnen meedoen. Je bent een weekend in de buitenlucht en met gelijkgestemden maken de aanwezigen er iedere keer weer een feest van. Onze leden komen uit Nederland en België.

Onze visie op re-enactment
Enerzijds staat authenticiteit hoog in het vaandel. Aan de andere kant is het belangrijk om een goede hoeveelheid manschappen in het veld te brengen. Uniformering en exercitie is heel belangrijk, maar haalt niet veel uit als er maar een handvol soldaten in een parade meelopen. Daarom proberen wij altijd een combinatie te vinden tussen mensen in het veld en authenticiteit. Dit doen wij door middel van het enthousiasmeren van leden om anderen uit te nodigen een keer mee te doen. Wij zorgen dan voor een basisuitrusting die historisch gezien klopt, maar wellicht niet daadwerkelijk in het veld gedragen is.

Onze huidige leden vinden zich vooral terug in het willen ontdekken en zelf meebeleven van een voorbije manier van leven en even weg te zijn van de moderne wereld. In ons geval is er bij de leden veel interesse in geschiedenis, vooral voor De Napoleontische tijd.

85e in beeld

IMG_8579.JPG
IMG_8068.JPG