Douanes Imperiales

Wij zijn een re-enactment vereniging die de Keizerlijke Douaniers van Napoleon in 1802-1815 uitbeelden op re-enactment evenementen in Nederland en in het buitenland. Onze huidige leden vinden zich vooral terug in het willen ontdekken en zelf meebeleven van een voorbije manier van leven en even weg te zijn van de moderne wereld. In ons geval is er bij de leden veel interesse in geschiedenis, vooral voor De Napoleontische tijd.

De Douaniers waren geen soldaten. Het waren ambtenaren in dienst van het Ministerie van Handel. Het waren veelal soldaten die na 6 jaar diensttijd konden overstappen naar de Douane. Er was ook een opleiding voor jongeren die Douanier wilden worden. De leeftijd varieerde daarom van 18 jaar tot achter in de 50.

Onze hoofduitbeelding is een Douaniersbrigade (een luitenant, sous-luitenant en een aantal preposes). Daarnaast hebben we enkele liefhebbers die de bureautaken vervullen (receveurs). Dit komt ook terug in de uitbeelding. We kunnen mee het veld in gaan als soldaten als dat nodig is en zo alle spannende veldslagen meemaken. Dril en exercitie worden daarom op peil gehouden. De brigade is daarnaast bezig met patrouilles, wachtlopen, smokkelaars zoeken, deserteurs zoeken, enz. Het bureau houdt zich bezig met paspoorten, informatie verzamelen, opdrachten voor de brigade maken, enz.

Naast bovenstaande ‘taken’ is het een groepshobby. Je kampeert met andere verenigingen op vaak historische locaties. Er wordt gekookt boven een houtvuur, een vuur dat het centrum vormt van ons kampementje. Partners en kinderen kunnen meedoen. Je bent een weekend in de buitenlucht en met gelijkgestemden maken de aanwezigen er iedere keer weer een feest van. Onze leden komen uit Nederland en België.